שלום קוראים וקוראות יקרות ויקרים.
העמוד הזה מיועד כדי לספר לכם בקצרה על העולם של הפרעות נפשיות.
חשוב לי שתזכר.י יכול להיות שתזדה.י עם חלק מההפרעות, אך אל תקטלג.י את עצמך, פנה.י לאיש מקצוע במידת הצורך. אל תוותר.י על הצורך בשקט ושלווה שמגיעים לך


מה היא מצוקה נפשית?
 

מצוקה נפשית היא מצב של סבל רגשי. המונח מקיף מגוון רחב של סימפטומים, שאפשר לחוות אותם בכל עת. לרוב הם נחשבים ומרגישים כמטרידים ומטלטלים.

יש למצוקה נפשית סיבות פנימיות (קושי קיומי, תהליכים פסיכולוגים) וסיבות חיצוניות (חוויות טראומטיות, שכול, אובדן, אינטראקציות חברתיות מסוימות)

לעיתים ניתן להתגבר על אותה מצוקה ללא התערבות רפואית/פסיכולוגית, אם כי אנשים הסובלים מהתסמינים לרוב הם כן ימצאו שיפור בעזרת טיפול הולם ונכון.

על בסיס התסמינים המופיעים אצל האינדיבידואל, מצוקה נפשית יכולה להתבטא במספר סוגים של הפרעות נפשיות נפוצות:

הפרעת חרדה:
תחושות עזות של חרדה בתזמון מסוים, התחושות המופיעות יכולות להופיע בכל מיני צורות.
ישנה חרדה קבועה, חרדה מתמשכת או חרדה שמגיע בצורה של התקף.
החרדה מאופיינת בהופעה פתאומית ועוצמתית של פחד ואימה קיצונים, הזעה, דופק לב גבוה וקשיי נשימה לרוב בגלל חשיפה לגורם אשר מהווה ‘טריגר’ .

תחת ההפרעה הזו ישנם כמה תת סוגים של חרדות כמו חרדות חברתיות, חרדות כלכליות , חרדות בריאותיות ועוד… אך עליהם לא נפרט כעת , אתם מוזמנים לפנות אליי אם יש לכם שאלות


הפרעת דחק פוסט טראומטית(PTSD), או ‘פוסט טראומה’:
הפרעה זו נגרמת בעקבות חשיפה נקודתית או ממושכת לאירוע טראומטי (תאונה, פיגוע, קרב, תקיפה מינית, אלימות בבית) .

בהפרעה זו ישנה תחושת פחד, חרדה קיצונית בעוצמתה, אימה, קשיי נשימה ותפקוד בכלל, ניתוקים, שיתוק גופני, פלאשבקים, סיוטים, הפרעות שינה, חוסר אונים בדרגות שונות ועוררות מוגברת. כמובן יש עוד שלל סימפטומים ותופעות אינדיבידואליות לאדם ולסוג הפגיעה שחווה.


הפרעת דיכאון :
דפוס מתמשך של מצב רוח ירוד, עם הערכה עצמית נמוכה, אובדן עניין והנאה, חרדה והפרעות רבות לא ספציפיות, עד כדי מחשבות אובדניות


סכיזופרניה:
הפרעה נפשית ממושכת והטרוגנית בביטוייה (הזיות, מחשבות והתנהגויות מוזרות, שיבוש בתפקוד ובמחשבה ), להפרעה זו יכולות להיות תקופות של רגיעה סימפטומטית בין לבין אך זהו מצב שעדיין דורש טיפול ותמיכה.


מאניה דיפרסיה (הפרעה דו-קוטבית):
הפרעה המתאפיינת במנעד רגשי רחב במצב הרוח, אשר כולל קפיצה תדירה במנעד סוגי הרגשות השונים וכך גם באשר לתסמינים (לביליות רגשית, מאניה, דכדוך, עייפות, הפרעות שינה)

 


הפרעת התמכרות:
מצב של שימוש חוזר בחומרים (ניקוטין, אלכוהול, סמים) ובהתנהגויות (הימורים, אכילה, אינטרנט). לרוב הם באים להעיד על מצוקה נפשית סמויה כלשהי ואנו ממליצים לחפש לעומק מה הוא הקושי הנפשי ולהתמקד גם בטיפול בו.



הפרעת טורדנית כפייתית/OCD:
הפרעה המאופיינת בחזרתיות יום יומית של מחשבות והתנהגויות שהסובל חווה אותן כפולשניות, עם פגיעה ניכרת בתפקוד היום יומי


הפרעת אישיות גבולית:
הפרעה שמתבטאת בתפיסה עצמית מעורערת, קושי בעיבוד רגשות ובאתגרים בהחזקת קשרים בין אישיים. בנוסף לזה, יכולות להיות תגובות קשות וקיצוניות כמו קשיי ויסות רגשי, דיספוריה, אימפולסיביות, פגיעות עצמיות) מול מצבים שיכולים להרגיש כחווית נטישה, דחייה, או ביקורת

מילה מאיתנו

התערבות בשלבים המוקדמים של המצוקה יכולה לחסוך המון סבל ותסכול.

במידה ואת\ה חווה מצוקה נפשית, או מכיר\ה מישהו שחווה זאת – חשוב להתייעץ עם גורם מקצועי בתחום בריאות הנפש והרווחה (עובד.ת סוציאלי.ת, פסיכיאטר.ית, פסיכולוג.ית)

בתחום בריאות הנפש בעולם המערבי אפשר לומר שהיו זמנים הרבה יותר קשים באשר לשיח על התמודדויות נפש בשיח הציבורי במערב,
עד היום אפשר לומר שהשיח וההבנה של הפרעות נפשיות אינו תופס את אותו המשקל כמו הפרעות בריאות אחרות,
זה מתבטא בכל מיני אופנים, הן במרחב הבין אישי, והן ביחס של הממסד כלפי מי שנושא הפרעה נפשית חמורה.

מלכתחילה יש נטיה ותכתיבים חברתיים שמנסים לטשטש ולמחוק כל אות או סימן של מצוקה.

המנדט החברתי מצווה, לפעמים באופן מפורש אבל לא רק, שההצגה חייבת להמשיך, ואין מקום לעצירה, לעצב, לאבל, ואם זה אומר להתוות תרופות נגד “דיכאון”, אז מתווים אותן, ואם יש ילד שהוא לא מסתגל ל”נורמות החברתיות”, אז גם הם ייקבלו את שלהם.

הכוונה שלנו היא לנסות ולהסתכל אחרת על הקשיים הנפשיים של כל אחד ואחד, איך שזה ייתבטא אצל כל אחד ואחד, ולחתור למקום שלכל זעקה תהיה אוזן באמת קשבת ולא פחות מכבדת ואנושית

—עמוד זה נכתב על יידי פסיכאטר ופסיכואנליסט—

 

Skip to content